Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Červená pre José Carrerasa

10.04.2010 - Diskusia o účelovom mimorozpočtovom fonde mestskej časti, ktorý sa tvorí zo sponzorských darov firiem, priniesla na aprílovom rokovaní zastupiteľstva prekvapivé momenty. Prvým prekvapením bolo, keď starosta Richard Frimmel informoval o pripravovanom koncerte svetoznámeho tenoristu Josého Carrerasa, ktorý prijal ponuku na koncert v Bratislave, pričom s jeho vystúpením sa ráta v areáli jazera Kuchajda v poslednú augustovú sobotu. Keďže týmto koncertom by sa zviditeľnila nielen Bratislava a celé Slovensko, ale aj samotné bratislavské Nové Mesto a jeho jedinečný prírodný areál, starosta predpokladal, že mestská časť by participovala na finančnom zabezpečení koncertu sumou 100-tisíc aur. Avšak, zdôraznil, z príspevkov sponzorov venovaných na konanie tejto akcie, a nie z rozpočtu mestskej časti.
 Kým niektorí poslanci boli takouto správou nadšení, iní nastolili otázku, či tieto peniaze nemožno využiť inak. Keďže vystúpenie Carrerasa je ešte len v štádiu príprav, starosta chcel vedieť, či v nich pokračovať, alebo nie a poslancov požiadal, aby sa vyjadrili hlasovaním. Navrhované uznesenie, že miestne zastupiteľstvo schvaľuje ďalšiu prípravu koncertu operného speváka José Carrerasa na Kuchajde, pri hlasovaní nezískalo dostatočnú podporu.
 Dodajme, že účelový mimorozpočtový peňažný fond sa riadi štatútom schváleným v roku 2004. Ako povedal starosta, každý rok sa doň podarí získať v prepočte zhruba 1,5 milióna korún. V roku 2009 predstavovali sponzorské dary 35 676,14 eura a spolu so zostatkom z predchádzajúceho roku tvorili sumu 568 438,12 eura. Z nej sa v priebehu roka na rôzne aktivity vyčerpalo 192 004,08 eura. Z tejto sumy v súlade s účelovým určením darcu išlo vyše 28-tisíc eur na zabezpečenie Kultútneho leta, ďalších vyše 17-tisíc eur sa na podujatia Kultúrneho leta vyčerpalo v rámci viac ako 69-tisíc eur vynaložených na kultúrnu, osvetovú a záujmovo-umeleckú činnosť. V uvedenej sume sú zahrnuté aj výdavky na divadelné predstavenia, ktorých sa zúčastnili obyvatelia Nového Mesta, poslanci i hostia miestnej samosprávy, finančný príspevok na renováciu plastiky Panny Márie na Kolibe či na kultúrne podujatia v období Vianoc a na ďalšie aktivity. Viac ako 67-tisíc eur sa vyčerpalo na sociálnu pomoc a podporu, napríklad na podporu činnosti Združenia zdravotne postihnutých, Únie nevidiacich a slabozrakých, na podporu talentovanej huslistky zo sociálne slabšej rodiny či na štedrovečernú večeru pre osamelých dôchodcov. Peniaze s fondu sa použili aj v oblasti školstva a vzdelávania, konkrétne na nákup kníh pre prvákov, v rámci verejnoprospešnej činnosti na nákup imobilizérov pre mestskú políciu, ako aj v oblasti telovýchovy a športu, na ktorú sa vyčerpalo viac ako 23-tisíc eur. Z nich až 15-tisíc eur išlo na lyžiarske výcviky detí novomestských základných škôl, no mestská časť finančne podporila tiež podujatie Rekordy pre deti, medzinárodný basketbalový turnaj, vodnopólový turnaj a ďalšie aktivity.


Posledná aktualizácia: 30.01.2012 17:11
Hore
Hore
Hore