Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Oberačky sa začínali v Bratislave

Oberačky sa začínali v Bratislave
28.09.2012 - Kalendár ohlasuje prichádzajúcu jeseň, začína sa obdobie slávností súvisiacich so zberom hrozna. Na svahoch novomestských viníc dozrievali sladké bobule ako prvé v Malokarpatskom regióne, oberať tu začali o týždeň skôr než v neďalekom Pezinku či Modre.
Prvá zmienka o pestovaní viniča v Malých Karpatoch pochádza z čias panovania rímskeho cisára Marca Aurelia, prvý zachovaný písomný záznam je z 13. storočia. Dôkazom vysokej kvality tunajšej produkcie je Donačná listina, ktorou Mária Terézia potvrdila súhlas s dodávkami frankovky modrej na cisársky dvor,“ uviedol Milan Drobný, predseda poľnohospodárskeho družstva Bratislava Vinohrady, počas slávnosti viazania hroznového venca, ktorá 7. septembra predznamenala záver kultúrneho leta.
Napriek stáročnej histórii to vinárstvo na Slovensku nemá dnes jednoduché. V tvrdej konkurencii južných krajín Európskej únie, do ktorých smerujú štedrejšie dotácie, môžu naši pestovatelia a producenti vína presvedčiť len vysokou kvalitou. Zameriavajú sa na najvhodnejšie odrody tohto regiónu a zo svetových súťaží si prinášajú medaily predovšetkým za vynikajúce druhy bieleho vína. Družstvo Bratislava Vinohrady obhospodaruje v súčasnosti približne 60 hektárov, čo je už len zlomok niekdajšej výmery, no jeho predseda je optimistom. Tradičný hroznový veniec pomohli upliesť dievčence z folklórneho súboru Čečinka a novomestskí mladí muži ho za sprievodu hudby a spevu preniesli z Kuchajdy do kostola na Teplickej ulici.
Po večernej svätej omši tu pán farár Bukovský požehnal novej úrode i obyvateľom a návštevníkom mestskej časti. Starosta Rudolf Kusý pozval účastníkov na malé pohostenie, a potom i na víkendové podujatie, ktoré bohatým spoločenským programom zakončilo Novomestské kultúrne leto.

Jana Škutková

(Hlas Nového Mesta, október/2012)


Posledná aktualizácia: 28.09.2012 14:34
Hore
Hore
Hore