Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Chorváti sa tešia návštevníkom zo Slovenska

10.04.2010 - Slovenské AHOJ zaznievalo počas vlaňajšej turistickej sezóny na chorvátskom Jadrane častejšie ako predtým. S potešením to konštatoval veľvyslanec Chorvátskej republiky na Slovensku Tomislav Car v uvítacom prejave na Chorvátskom večere, ktorý sa 22. apríla konal v bratislavskom hoteli Kyjev. Dodal, že Chorváti sa tešia slovenským hosťom, lebo bez nich by Jadran nemal svoju povestnú značku a kvality a popularity.
 Chorvátsky večer, ktorý je považovaný za neoficiálny začiatok turistickej sezóny v obľúbenej prímorskej krajine, sa konal už po štrnásty raz. Pripravilo ho Chorvátske turistické združenie spolu s chorvátskym veľvyslanectvom a rovnako ako po iné roky na ňom nechýbali známe osobnosti. Videli sme medzi nimi bývalého prezidenta SR Michala Kováča, bývalého trénera hokejovej reprezentácie Jána Filca, kardiológa Viliama Fischera, neurológa Pavla Traubnera, hokejovú legendu Jozefa Golonku či herca Mariána Geišberga. Pozvanie na večer prijal aj novomestský starosta Richard Frimmel, ktorý sa netají tým, že Chorvátsko mu učarovalo už pred rokmi. „Letné dovolenky tu trávim 15 rokov, dokonca vždy na rovnakom mieste, na Makarskej riviére,“ hovorí starosta. „Niekto sa tomu bude možno čudovať, ale je to miesto, kde sa dobre cítim a o ktorom viem, že si tam odpočiniem. Tamojší ľudia sú nám blízki mentalitou a veľmi rád sa s nimi stretávam.“
 Chorvátsko navštevujú turisti po celý rok. V minulom roku ich zaznamenali bezmála 11 miliónov, z nich vyše 9,3 milióna zo zahraničia. Najviac turistov bolo z Nemecka – temer 1,6 milióna, za ním nasleduje Rakúsko s vyše 881-tisíc turistami a Česko s viac ako 607-tisíc návštevníkmi. Počet turistov zo Slovenska je vyčíslený na 306 741 a vlani ich bolo o dve percentá viac ako rok predtým.
 Turistických lákadiel v Chorvátsku stále pribúda. Rozmohol sa tu jachtársky turizmus, vidiecka a horská turistika, pobyt na majákoch, v posledných rokoch dostáva čoraz väčší priestor golf.
 Pohostinnosť Chorvátov a ich kuchárske umenie priblížili v hoteli Kyjev rôzne špeciality studenej i teplej kuchyne. Podávali sa napríklad istrijské cestoviny s hľuzovkami, slavónska šunka zapečená v chlebe, vukovarský rybací paprikáš na víne, záhrebské krémeše a iné dobroty. O hudobnú časť večera sa postarala kapela Subrenum so sólistom Draženom Žankom, ktorá už 18 rokov reprezentuje umenie dubrovníckeho kraja. K úplnej dokonalosti chýbalo už len more.


Posledná aktualizácia: 30.01.2012 17:15
Hore
Hore
Hore