Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Novomestskú kuchársku súťaž vyhrali žiaci z Koliby

Novomestskú kuchársku súťaž vyhrali žiaci z Koliby
18.04.2013 - Najlepších mladých kuchárov v bratislavskom Novom Meste majú na Kolibe. Žiaci zo Základnej školy na Jeséniovej ulici dnes vyhrali ôsmy ročník kuchárskej súťaže KREATÍVNA VAREŠKA, ktorú každoročne organizuje mestská časť Bratislava – Nové Mesto.
Svoje tímy postavilo všetkých osem základných škôl, ktoré sú v správe mestskej časti. Najviac zaujala porotu práca žiakov z Jeséniovej Michaely Ovčíkovej a Michala Orszaga, ktorí si odniesli prvé miesto. „Veľmi sme sa snažili, konkurencia bola naozaj silná. Varenie ma veľmi baví, varím veľa aj doma. Mojím veľkým vzorom je známy britský šéfkuchár Jamie Oliver,“ povedal Michal, ktorý sa netají tým, že by sa chcel stať profesionálnym kuchárom. Blízky vzťah k vareniu má aj Michaela. „Máme to tak trochu aj v rodine. Moja babka aj mama sú výborné kuchárky, veľa sa od nich naučím. Z víťazstva máme obrovskú radosť,“ dodala Michaela, ktorá naznačila, že raz by si možno rada otvorila reštauráciu.
Tím z Jeséniovej zaujal okrem chutného menu (mrkvovo-zázvorová polievka, grilované kuracie mäso so zemiakmi, zeleninou, opečeným chlebom a dressingom a dezert z lesných plodov, smotany, vanilkového cukru a orechov) a svojich znalostí o varení aj originálnym stolovaním. Škola, ktorá sídli pri lesoparku na Kolibe zostala verná prírodnej tematike – podnosy pod taniermi boli z kmeňa stromu, nechýbala imitácia machu, rastlín, šišky, kamene. Celé toto dielo nazvali „Obedík v borovicovom zátiší“.
Na druhom mieste skončil chlapčenský tím zo Základnej školy Za Kasárňou, ktorý zabodoval so svojou bravčovou panenkou a na treťom dievčatá zo školy na Cádrovej. Tie ponúkli špagety s chutnou omáčkou. Súťaž Kreatívna vareška má v Novom Meste niekoľkoročnú tradíciu a popularitu. „U viacerých žiakov na našich školách je cítiť silný vzťah k vareniu a gastronómii. Cieľom tejto súťaže je prebúdzať v deťoch nápaditosť a viesť ich k zdravému a racionálnemu stravovaniu,“ povedal vedúci oddelenia školstva na Miestnom úrade Bratislava – Nové Mesto Vladimír Novák.
Kreativitu a talent novomestských žiakov vyzdvihli aj porotcovia Zuzana Karcagiová a Rastislav Hozza, štvrtáci z hotelovej akadémie na Riazanskej ulici. „Veľmi príjemne nás prekvapilo, koľko mladých sa zaujíma o varenie. Keď sme my boli v ich veku, behali sme skôr po vonku a kuchyňu sme nechávali na dospelých,“ zdôraznila Zuzana. Rasťo pochválil súťažiacich najmä za aranžovanie jedál a stolov a dokonca povedal, že viaceré stravovacie zariadenia by si z nich mohli brať príklad. Tohtoročná Kreatívna vareška sa konala v priestoroch školskej jedálne Základnej školy na Kalinčiakovej.
Pani vedúca jedálne zo ZŠ Jeséniová Martina Salamonová nám poskytla aj recepty z víťazného menu:

Polievka (mrkvovo zázvorová):
Na masle si speníme nakrájanú cibuľu a zázvor. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu a chvíľu podusíme. Zalejeme vodou, osolíme, alebo pridáme 1 zeleninový bio bujón. Keď je mrkva mäkká, zmes rozmixujeme a zjemníme sladkou smotanou. Keď polievka začne vrieť, odstavíme, necháme trochu vychladnúť a dochutíme pomarančovým džúsom. 
Hlavné jedlo (piknikové kuracie mäso so zeleninou): 
Na „vrúbkovanej“ panvici si opečieme osolené kuracie plátky, ktoré sú pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Vložíme do väčšej misy, v ktorej je pripravená zmes z olivového oleja, citróna a byliniek podľa chuti (nakrájaná petržlenová vňať, pažítka a pod.) Na sucho opečieme rôznu zeleninu (farebná paprika, cherry rajčiny, šampióny a „čo dá chladnička“), vložíme ku kuraciemu mäsku a premiešame. Podávame s opečenou bagetou a opekanými zemiačkami.
Dezert (smotanovo ovocná miska):
Vymiešame si kyslú smotanu, alebo biely jogurt s vanilkovým cukrom. Na masle opečieme nadrvené detské piškóty, aby boli chrumkavejšie a vrstvíme do misky: ovocie(v našom prípade to boli rozmixované mrazené jahody), smotana a keksíky. Ozdobíme orieškami a čo nájdeme doma v špajzi.
DOBRÚ CHUŤ!


Posledná aktualizácia: 13.11.2015 21:54
Hore
Hore
Hore